Babuška sa talandare

Iskoristite poslednje sunčane dane za vikend, zapalite vatru i ispecite ribu na talandari. Posebna karakteristika ovakvog načina pripreme jeste da se mast ili ulje nalazi u centru talandare pa je lakše manevrisati hranom koja se priprema. Ukoliko je vatra jača, ribu jednostavno malo pomerite sa strane, van masnoće kako se ne bi prepekla.

Ribu obožavam. Mislim da je to jedina stvar koju bih mogao da jedem bukvalno svaki dan. Ako mene pitate, više volim celu ribu sa kostima, nego filete. Nije mi uživancija kad nema onog čapkanja prstima i skidanja mesa sa kostiju. Fileti upiju dosta masnoće tokom prženja pa je i to jedan od razloga zašto bih uvek izabrao celu ribu.

Najbitnije od svega je da riba bude sveža, a još bolje ako je sami upecate. Međutim, možete pronaći svežu ribu i u ribarnicama. Jedna od jeftinijih je upravo babuška ili melez, ukrštenjak, srebrni karaš.

Prva stvar kod ove ribe je da kada očistite krljušt i iznutrice, što sitnije zacečete gornji deo tela, između kičme i leđnog peraja. Tako ćete usitniti sve one male koščice koje se tu nalaze. Druga stvar je da ribu pržite u svinjskoj masti. Prženjem u ulju dobija drugačiji ukus i miris i ne može biti toliko ukusna kao kad je mast u pitanju. Poslednja bitna stvar je način pečenja. Možete je peći u tiganju u dubljem ulju, a možete i u rerni. Tada vam ne treba toliko masnoće i dovoljno je samo malo da namastite tepsiju. Pecite je na 220°C, a posle 5 minuta je okrenite kako gornji nemasni deo ne bi goreo. Nakon toga nastavite pečenje još 20 minuta dok ne postane rumena i hrskava. Ukoliko imate priliku da je ispečete u talandari, bilo bi najidealnije.

Babuška sa talandare

Babuška sa talandare

Sastojci:

   • 1 kg ribe (babuške)
   • brašno po potrebi
   • svinjska mast (za prženje)
   • so

Za preliv:

  • pola vezice peršuna
  • 3 čena belog luka
  • ulje
  • 1 limun

Priprema:

 1. Očistite ribu od krljušti i iznutrica pa napravite rezove na svaka 2 mm na gornjem delu tela, između kičme i leđnog peraja.
 2. Dobro je posolite i ostavite da odstoji dok ne zapalite vatru i postavite talandaru.
 3. Na sredinu talandare stavite svinjsku mast, dovoljno da riba bude do pola u njoj kad je poređate.
 4. Pržite ribu na zagrejanoj masti sa obe strane dok ne porumeni i postane hrskava, a zatim je vadite na tanjir postavljen papirnim ubrusom kako bi se ocedio višak masnoće.
 5. Sitno iseckajte peršun i beli luk pa sve stavite u šoljicu. Dodajte ulja do pola šoljice, nacedite limuna po ukusu i sve promešajte.
 6. Ribu servirajte na tanjir i pospite je pripremljenim prelivom.

Moja preporuka je da ribu poslužite uz salatu od pirinča sa ljubičastim lukom.

Babuška sa talandare

 

Fotografije: Slobodan Nikolić

Podeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *