Čia puding (Chia pudding)

Čia semenke su sitna zrnca koja sadrže više kalcijuma od mleka, antioksidanata od borovnice i više Omega-3 od lososa. Pojedincima će možda trebati malo više vremena da se naviknu na njihovu teksturu, ali ove neverovatne semenke se mogu koristiti u brojnim varijacijama i predstavljaju veliki dodatak proteina mnogim receptima. A to je upravo zbog njihove sposobnosti da puste gel i zgusnu određena jela.

Puding od čia semenki je jednostavan i ukusan način da izvučete sve dobrobiti ovih semenki. Potrebno je izdvojiti samo nekoliko minuta da pripremite doručak pun proteina i hranljivih materija. Lepota ovog obroka je u tome što ga možete pripremiti na desetine različitih načina. Možete promeniti ukus, teksturu, boju, slatkoću i skoro da je nemoguće da nešto zeznete.

Ukoliko ne želite da dodajete šećer možete koristiti steviju ili prosto ostaviti prirodan ukus namirnica koje koristite. Što se tiče teksture, postoje dve varijante čia pudinga. Lično, meni se više sviđa kada se oseti celo zrno, ali vi ga možete samleti u blenderu, ukoliko volite kremastiju teksturu.

Čia puding Chia pudding

 

Čia puding (Chia pudding)

Sastojci:

  • 4 kašike čia semenki
  • 250 ml mleka (kravlje, bademovo, kokosovo…)
  • 1 kašika šećera ili meda
  • indijski orah
  • pola manga

Priprema:

  1. U činiju sipajte mleko i dodajte šećer, pa ga malo pritisnite kašikom kako bi se lakše rastvorio. Ukoliko koristite med, samo promešajte.
  2. Zatim dodajte čia semenke i mešajte 2-3 minuta da se dobro rasporede.
  3. Mešavinu sipajte u teglicu i ostavite je da odstoji najmanje tri sata ili preko noći. Čia semenke treba da upiju skoro svu tečnost i da puste gel.
  4. Pre služenja, puding pospite indijskim orahom i kockicama manga.

Fotografije: Jaje Na Oko

Podeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *