Domaći sirup od lovora

Smirite kašalj domaćim sirupom

Neprijatan kašalj je čest u ovom periodu godine, a možete ga sprečiti sa sastojcima iz vašeg doma. Ovim ukusnim, prirodnim sirupom možete ublažiti kašalj te vratiti telu energiju.

Lovorov list je od davnina poznat kao vrhunski začin koji jelima daje posebnu aromu. Međutim on može da bude i prirodni lek koji deluje protivupalno i antiseptički. Listovi ove zimzelene biljke koja raste širom Sredozemlja bogati su raznim mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, cink, magnezijum, kalijum, selen…

Lovor takođe sadrži vitamini grupe B koji su veoma važni za metabolizam, normalan rad mišića, hormonsku ravnotežu. Koristi se u lečenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume, te se upotrebljava kod ljudi koji pate od nesanice i preterane nervoze.

Sirup od lovora preporučuje se za jačanje imuniteta, pročišćenje disajnih puteva i kod ublažavanja kašlja, glavobolje i bronhitisa.

Odrasli treba da uzimaju od 2 do 3 kašike ovog sirupa dnevno i to najbolje pre jela, a deca od 2 do 3 kašičice takođe pre jela. Nakon što popijete kašiku sirupa, možete popiti vodu bez straha da će to umanjiti ili neutralisati dejstvo.

Sirup od lovora

Domaći sirup od lovora

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • sok od jednog limuna
  • 7 suvih listova lovora
  • 6 kašika šećera

Priprema:

  1. Vodu sipajte u šerpicu pa je ostavite da provri. Zatim dodajte listove lovora, poklopite šerpicu i ostavite da se kuva oko 8 minuta.
  2. Nakon toga procedite tečnost, listove izbacite, a u vodu dodajte šećer i sok od jednog limuna.
  3. Sve dobro promešajte kako bi se šećer rastopio pa prespite u staklenu flašicu ili teglicu.
  4. Ostavite sirup da se ohladi i nakon toga ga možete odmah koristiti. Čuvajte ga u frižideru.

Fotografije: Pixabay

Podeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *