Najopasnija hrana na svetu

Najopasnija hrana na svetu

Mnoge zemlje na svetu mogu da se pohvale tradicionalnim jelom ili specijalitetom, međutim neki od specijaliteta su toliko opasni da mogu da izazovu smrt. Danas postoje brojni restorani koji su popularni po tome da u njima jedete opasnu hranu. Takođe, postoje i biljke koje ste sigurno nekada koristili, a da ne znate da su njihovi pojedini delovi veoma otrovni.

Fugu riba

fugu-riba

Fugu, japanska riba poznata i kao Blowfish može vas ubiti u roku od jednog sata. Jetra i unutrašnji organi ove ribe sadrže smrtonosni otrov, tetrodotoksin i ukoliko se ispravno ne očisti i pripremi može da bude fatalna po život. Riba se može jesti pržena, sirova (sašimi) ili kuvana. Kuvari koji je pripremaju moraju da prođu obuku koja se fokusira isključivo na ovu vrstu ribe i traje 3 godine. Više od 44 fatalnih slučajeva prijavljeno je između 1996-2006. godine.

Zova

zova

Cvetove ove biljke koristite za pripremanje soka, ali da li ste znali da i plod zove može da se jede?
Kako bi bile bezbedne za ishranu postrebno je da bobice budu potpuno zrele i da se pravilno skuvaju, bez lišča, grančica i semenki. Zova sadrži cijanid u svojim listovima, granama i semenkama, a ne zrele ili ne kuvane bobice mogu da izazovu dijareju i napade.

Indijski orah

indijski-orah

Nipošto ga nemojte jesti sirovog. “Sirov” indisjki orah koji možete da nađete u zdravoj hrani ili marketima je zapravo skuvan na pari kako bi se uklonili otrovi. Indijski orah sadrži uroshiol, otrov koji se može pronaći u otrovnom bršljanu, a preteran unos moće da bude fatalan.

Krvave školjke

krvave-skoljke

Ove školjke se služe kao delikates u Kini. Problem se javlja jer su ove školjke veliki prenosioci virusa, a spremaju se tako što se samo kratko skuvaju u ključaloj vodi. Zabeleženo je da 15% kineske populacije zadobije trovanje zbog ovog jela.

Rabarbara

rabarbara

Ova biljka nije toliko zastupljena u našoj zemlji, ali se može pronaći po većim i boljeopremljenim marketima. Višegodišnja je i zeljasta biljka. Posjeduje velike listove i trouglastu dugu mesnatu stabljiku. Lišće ove biljke sadrži oksalne kiseline, otrov koji formira smrtonosne kristale u bubrezima. Simptomi trovanja rabarbarom uključuju: problem sa disanjem, mučninu, dijareju, bol u očima, crveni urin. Zato se u ishrani koristi samo stabljika koja je blago kiselkastog ukusa i pomalo podseća na kiselu jabuku.

Cazu Marzu

Cazu marzu sir

Iako nije smrtonosan, ovaj sir je dovoljno zastrašujuć da otera i najveće gurmane od sebe. Na prvi pogled to je samo običan sir od italijanskih ovaca, a mnogi ga porede sa gorgonzolom. Međutim, kada bolje pogledate on je prepun živih crva!

Ovaj sir se pravi tako što se u ranoj fazi izloži muvama koje ležu jaja u njemu, a ona deluju kao katalizator za fermentaciju. Evropska Unija je zabranila ovaj sir, ali se navodno još uvek proizvodi, prodaje i kupuje na crnom tržištu na Sardiniji. Meštani ga koriste na zabavama i kao atrakciju za turiste.

 

Podeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *