Opasnost belog šećera: Izbacite ga već danas iz ishrane

Ukoliko želite da se posvetite zdravijoj ishrani te da počnete da se odvikavate od slatkiša i šećera, ovih par trikova će vam pomoći da to izvedete na lakši način.

Mnogi govore da šećer izaziva zavisnost jer podiže nivo serotonina u mozgu, a samim tim se podiže i raspoloženje te se ublažava depresija. Međutim, šećer može da izazove i brojne probleme, a odvikavanje od njega dovodi do depresije, glavobolje, nemira i nervoze.
Kako bi pomogli sebi i olakšali smanjenje unosa šećera u organizam te se uspešno odrekli poslastica koje često jedete, u nastavku teksta pročitajte par saveta kako da se na lakši način rešite ove navike.

Prepolovite količinu šećera u jutranjim napicima (kafa, čaj, voćni sokovi)

Ako volite da dodate 2 kašičice šećera u prvu jutarnju kafu ili neki drugi napitak koji pijete u toku dana, već danas to promenite i dodajte samo jednu. U početku ćete osetiti promenu, ali ćete se ubrzo i navići na to. Za par dana pićete gorku kafu i mnogo zdraviji sok bez dodatka šećera.

Gazirana pića zamenite sveže ceđenim sokovima

Ukoliko ne možete da zamislite dan bez limenke omiljenog gaziranog soka (a neki ljudi i sa čak 2 l ), probajte da pomešate sveže ceđeno voće sa mineralnom vodom. Efekat je skoro pa isti, a napitak mnogo zdraviji. Drugi savet je da kupite voćni sok u prodavnici, ako vas mrzi da svaki put cedite voće. Tada vodite računa da na njemu piše 100% prirodni sok. Činjenica je da skoro 25% kalorija unesemo upravo veštački zaslađenim sokovima.

Merite porcije

Posle slanog, dolazi slatko – mnogi su navikli na to. Ako ne možete bez raznoraznih poslastica poput čokolade, sladoleda, bombona, pokraj sebe uvek treba da imate posudicu koja će vam biti mera za količinu. Nemojte ispred sebe da otvorite čokoladu od 300 g ili kutiju sladoleda od pola kilograma, već odredite sebi određenu količinu slatkiša, a ostatak sklonite za drugi dan.

Period Nove godine i Božića se bliži, a to je upravo prvi test da ostanete čvrsti i da odolite raznim kolačima i tortama. Šećer ne samo da kvari zube i utiče na gojaznost, on je zapravo kriv i za demenciju kao i brojne probleme sa jetrom. Pun je kalorija, a takođe loše utiče na nivo određenih hormona u telu. Da bi stvar bila još gora, brojni naučnici su utrvdili da šećer deluje kao droga.

Preporučeni dnevni unos šećera iznosi 50 grama, ili oko 10 kašičica. Ukoliko ga izbacite već danas iz ishrane, doživećete velike promene. Postaćete smireniji, manje razdražljivi, bez naglih promena raposloženja.

Podeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *