Savršen Holandez sos

Svi mogu da potvrde da je ovaj sos izuzetno neodoljiv, posebno ako je perfektno napravljen.
Gust, ali ipak vazdušast, sa bogatim puterastim ukusom i upotpunjen limunovim sokom. Holandez sos je dobar izbor, bilo da su u pitanju poširana jaja, meso, povrće pa čak i riba.
Priprema sosa može biti izuzetno nezgodna ukoliko se jaja prekuvaju, pa se pretvore u kajganu, može ispasti redak, ili na drugu stranu gust i lepljiv. Veoma je bitno da znate kako da izbegnete sve ove probleme počevši od odgovarajuće temperature, odnosa jaja i putera, pa sve do upornog mućenja dok se ne dobije savršena gustina. Međutim, dobro je da znate da upropašten sos može biti popravljen.

Jedan od razloga zašto je ovaj sos izazov, jeste da vi zapravo pokušavate da spojite tečnosti koje se inače ne spajaju, stvarajući ono što se zove emulzija. Prvo su žumanca i voda (ili šampanjac, vino, liker) kuvaju na pari da bi se dobila početna emulzija koju Francuzi zovu sabajon (sabayon). Onda se dodaje otoljen puter koji spajajući se sa žumancima i vodom stvara drugu emulziju. Ukoliko želite da budete kreativni u sos možete dodati i bujon, ulje sa začinskim biljem, sok od nekog citrusa itd.

Savršen Holandez sos

 

Savršen Holandez sos

Sastojci:

  • 4 žumanceta
  • 1 kašika limunovog soka
  • 100 g putera
  • prstohvat soli
  • prstohvat crvene mlevene paprike

Priprema:

  1. Puter otopite na umerenoj temepraturi.
  2. U većoj šerpi zagrejte vodu, a potom iznad nje stavite manju šerpu sa žumancima i limunovim sokom. Kuvajte na pari uz neprestano mućenje žicom dok se smesa ne zgusne i ne udvostruči. Dno manje šerpe ne bi trebalo da dodiruje vodu. Vodite računa da voda ne vri mnogo kako se žumanca ne bi previše skuvala.
  3. Zatim lagano sipajte otopljen puter i nastavite mućenje dok se sve lepo ne sjedini.
  4. Nakon toga, sklonite šerpu, dodajte so i crvenu mlevenu papriku i promešajte kašikom.
  5. Poklopite i ostavite na toplom do upotrebe. Ukoliko se sos previše zgusne, dodajte par kapi tople vode pre serviranja i promešajte.

Fotografije: Jaje Na Oko

Podeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *